Blog

2021. 07. 06.
2021: Legyen a környezetvédelem és a fenntarthatóság éve! A klímavédelem egy vállalkozás szemszögéből

2020 és a környezetvédelem alakulása

Az elmúlt és az idei év kétségkívül szokatlanul alakult és nem várt kihívások elé állította az embereket, társadalmat és a környezetet is. Eltekintve a világjárvány okozta gazdasági és egészségügyi nehézségektől és megoldandó problémáktól, most sem szabad megfeledkezni egy fontos témáról, mely az egész világunkat szintén érinti. Ez nem más, mint a környezetvédelem, klímavédelem és a fenntarthatóság. 2019-ben megmozdult sok ország és mozgalmak is alakultak. Mondhatni divattá vált a környezet védelme, amely egy jó iránynak bizonyult a változást és a változtatni akarást tekintve. Azonban a koronavírus okozta, kihívásokkal teli évben ez egy kicsit a háttérbe szorult. A Földünket tekintve talán egyetlen egy „előnye” volt a járványnak, hogy a korlátozó intézkedések következtében kicsit lelassult a környezetszennyezés. A gyárak ideiglenesen leálltak, a forgalomban résztvevő autók száma jelentősen csökkent, egy időre. Számos tudományos beszámolóban és cikkben olvasható, miszerint a Földünk kezd kimerülni és valóban meg kell óvnunk, ha az utódainkra egy élhető világot szeretnénk majd hagyni. Ezért fontos beszélnünk a környezetvédelem és fenntarthatóság fontosságáról és fő célként kitűzni a klímavédelmet. Ennek első lépése az, hogy egyénenként kezdjünk el tudatosan élni. Tartja is a mondás, miszerint „sok kicsi sokra megy.” Talán már sokak számára evidencia, hogy egy egyén vagy egy család mit tehet azért, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát, mivel 2019-ben és azóta is aktuális és állandó téma a sajtóban. A teljesség igénye nélkül, ide tartozik a szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos és pazarlásmentes életmód, a műanyagmentességre törekvés, a komposztálás vagy akár az autók kevesebb használata.

Mit tehetünk mi?

Felmerül azonban a kérdés, hogy egy cég vagy egy nagyobb vállalat mit tehet azért, hogy aktív és hatékony részese legyen a klímavédelemnek. Egyáltalán, kötelessége-e egy cégnek ebben részt vállalni? Mi, a Solvelectric Technologies-nál azon vagyunk, hogy aktív részesei legyünk a klímavédelemnek és a fenntartható fejlődésnek. Az évek során számos újítást vezettünk be, hogy cégünk is csökkentse az ökológiai lábnyomát. Még ha kis lépésekben is haladva, de úgy gondoljuk, minél több területen vagyunk mi is tudatosak, annál többet teszünk azért, hogy csökkentsük a környezetszennyezést! Telephelyünket a fenntarthatóság jegyében újítottuk fel. A meleg vizet napkollektorok szolgáltatják, amelyet egy 2000 literes szigetelt tartályban gyűjtjük és fűtés szezonban rásegít a központi fűtés rendszerünkre is. Felhasznált elektromos áramunkat napelemek termelik, hogy ezzel is csökkentsük a széndioxid kibocsátásunkat. Több, mint 10 éve gyűjtjük szelektíven a hulladékot. Évente szervizünk több, mint 10000 kg veszélyes hulladékot gyűjt be a lakosságtól, amit leadunk újrahasznosításra. Legújabb célkitűzésünk a műanyag hulladék csökkentése. Ezért 2020 végén beszereztünk egy víztisztító berendezést, amivel így felválthattuk a műanyagflakonos, zsugorfóliás vizek vásárlását, így csökkentve a cég műanyagtermelését. Eddig csaknem 7000 palack műanyagot tudtunk megspórolni. 2021-re is számos célt tűztünk ki. Szeretnénk minimálisra csökkenteni a papírtermelést, így cégünk átállt az elektronikus számlaküldésre és digitalizáljuk az irodánkat is. Továbbá, az áruk csomagolásán is változtatva, a csomagolóanyagaink esetében is kerüljük a műanyag felhasználást.

Tervek

Ezeken túl, szeretnénk még beépíteni cégünkbe a vállalati polgárság fogalmát, azaz a vállalati társadalmi felelősségvállalást. Mi ez pontosan? Az Európai Tanács a következőképpen határozta meg: „A Vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) alapvető fogalom, amelyet azért alakítottak ki, hogy segítsen a vállalatoknak a társadalmi és ökológiai kérdéseket vállalati tevékenységeikbe és az érdekelt felekkel való viszonyukba integrálni.”

A mi célunk is pontosan ez a 2021-es évre és a jövőre nézve, hogy ezt a fogalmat szem előtt tartva tudjunk fejlődni. Az imént felsorolt intézkedéseinkkel és terveinkkel azon leszünk, hogy tudatos és minél inkább környezetkímélő cég legyünk.

Ami már megvalósult

Ami eddig sikeresen megvalósult 2021-es terveink közül, hogy elkészült egy 100%-ban környezetbarát táska, melyet SolveAir UNI termékünkhöz adunk. Nemcsak a készüléket lehet benne kényelmesen magunkkal vinni, hanem akár állandó és hasznos kiegészítője is lehet a mindennapjainknak és még a környezetet sem terheli, ugyanis az anyaga teljes mértékben pamutból készült. Ez azért is jó, mivel így a csomagolása környezetbarát, újrahasznosítható és biológiailag is lebomló. Továbbra is törekszünk arra, hogy minden saját termékünk csomagolását úgy tervezzük meg, hogy kizárólag lebomló és újrahasznosítható anyagokból álljanak.

2021. 06. 28.
30 év és ami mögötte van

A SolvElectric Technologies Kft. 1991 óta működik családi vállalkozásként. Idén leszünk három évtizede szerves részei a magyar elektronikai iparnak és ennek alkalmából szeretnénk az alábbi blogunkban bemutatni a cégünk fejlődését, működésünk alappilléreit, valamint, hogy mik a terveink a jövőre nézve.

30 éve Szegeden

Cégünk alapításakor fő tevékenységünk az elektronikus berendezések javítása volt. Két évvel később, 1993-ban nyílt meg első üzletünk, ahol szerviztevékenységünk kiegészült az elektronikai eszközök és alkatrészek forgalmazásával is. Az évek során fejlődtünk, növekedtünk: bővült tevékenységi körünk és ebben a 30 évben számos üzleti partnerrel kezdődött meg a közös munka is. Hisszük, hogy a dinamikus és hatékony fejlődés kulcsa a jól képzett munkaerő, így 1996-tól van lehetősége nálunk diákoknak tanulni, különféle képzési programokban részt venni. Eleinte gyakorlati oktatóhelyként működtünk és elektronikai műszerészek képzésében vettünk részt. Kutatás-fejlesztés tevékenységünk kapcsán pedig 2015-től már a duális felsőoktatásban való részvétel és a hallgatók mentorálása is szerves része a mindennapjainknak. Gépészmérnökök, mechatronikai mérnökök és műszaki menedzserek is tanulhatnak nálunk duális, vagy kooperatív képzés keretében, így lehetőségük nyílik testközelből megismerni és megtanulni a választott szakmát. A mai napig lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyakorlatukat töltő diákok a képzésük végén nálunk helyezkedjenek el, ezzel is biztosítva cégünk dinamikus és innovatív fejlődését.

Divíziók a cégben

Az elmúlt 30 évben, - mint ahogy az előzőekben már szó esett róla-, számos tevékenységi körrel egészült ki cégünk. Ha átfogóan szeretnénk bemutatni azt, hogy mivel foglalkozunk és milyen irányban fejlődtünk, a legjobban az általunk kiépített és nevesített divíziók bemutatásával tudjuk ezt megtenni.

Első és legrégebb óta létező divíziónk a szerviz részlegünk. Immár 20 éve országos és garanciális szerviz partnereink közt tudhatjuk a SONY, a JVCKENWOOD vállalatokat, nemrég pedig már a PHILIPS termékeinek a garanciális javításával is bővült szakszervizünk kínálata. Garanciális és garancián túli szervizelést vállalunk mobiltelefonokra, számítástechnikai eszközökre [laptop, számítógép, perifériák] szórakoztató elektronikai cikkekre, valamint hűtőkre, mosó-és mosogatógépekre. Szerviz szolgáltatásunkhoz hozzá tartozik, a háztól-házig szolgáltatásunk ezzel is megkönnyítve ügyfeleinknek a szolgáltatásaink igénybevételét. Első divíziónk részét képezi még karbantartás részlegünk és kárszakértői részlegünk is. Több, mint 15 éve végzünk műszaki kárszakértést országos szervizhálózattal 5 biztosító társaság részére, amelyek a Generali, Genertel, Köbe, K&H és az Aegon.

Második divíziónk a gyártás és fejlesztés részlegünk.

2000-ben bővült cégünk egy gyártó részleggel, ahol 2001-től ipari rack rendszerű szünetmentes tápegységek gyártását kezdtük meg „EFFEKTA” néven a németországi EFFEKTA Regeltechnik GmbH. megrendelésére. Ezt a tevékenységi körünket is tovább fejlesztettük és számos új partnernek gyártottunk berendezéseket. 2012-ben már saját Kutatás, Fejlesztés és Innováció részleggel rendelkeztünk, ahol ipari kutatásokat és fejlesztéseket végeztünk, valamint elindítottuk a prototípus gyártást és megkezdtük az együttműködést több startup céggel is.

Mára szolgáltatási palettánk minden igényt ki tud elégíteni a mechanikai és elektronikai tervezéstől a gyártáson, 3D nyomtatáson át, egészen a beüzemelésig. Ma már a kötelező érintésvédelmi mérésekre is van szakemberünk.

Harmadik és egyben utolsó divíziónk a saját termékek gyártása és fejlesztése. Első saját termékünk a SolveSUN növénytermesztési LED lámpa, melynek a fejlesztése 2018-ban ért véget. Fejlesztő munkánk során egy olyan innovatív termék előállításán dolgoztunk, amelyet nemcsak kezelni egyszerű, hanem a fenntartása is költséghatékony és egy garantáltan megtérülő befektetés lehet a növény-és zöldségtermesztőknek.

2021-ben pedig elkészült második saját gyártású termékünk, a SolveAir UNI fotokatalitikus levegő fertőtlenítő készülékünk. Sajnos a Pandémia a tavalyi évben minket is lelassított, azonban ennek az lett a hozadéka, hogy jobban tudtunk fókuszálni egy új termék fejlesztésére. A SolveAir UNI levegő fertőtlenítő berendezésünk egy kis energiaigényű készülék, mivel összesen 15W energia felhasználásával tisztítja meg a levegőt a mikróbáktól, allergénektől és a penészspóráktól egyaránt. A készüléknek nagy szerepe van a cseppfertőzések megelőzésében és egyben megkönnyíti az allergiások életét is. Hasznos funkciója továbbá, hogy nemcsak fertőtlenít, hanem a szagokat is semlegesíti, így otthonunkban akár egy szagelszívó funkcióját is el tudja látni.

Szintén új szolgáltatásunk a 3D nyomtatás, ahol FMD technológiával dolgozva készítjük el a kívánt prototípusokat vagy 3D-modelleket.

Mi a jövő?

Innovatív vállalkozásként, a jövőt a folyamatos fejlesztésben és a fejlődésben látjuk.

Az új termékek piacra vitele mellett kiemelten fontos a dolgozóink megtartása és a folyamatos fejlesztésük és képzésük is. Hiszen nem csak arra kell koncentrálni,  hogy vevőbarát és energiahatékony  berendezéseket fejlesszünk, hanem arra is, hogy azt hogyan tesszük. A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés a klímaváltozás felgyorsulásával felértékelődött. Számunkra régóta ez az egyik fő szempont a termékek tervezése során. Egyrészt mert példát kell mutatnunk, hogy hallgatóink már a tanulmányaik során beépítsék a munkájukba ezt a szemléletet, másrészről pedig azért, mert az erőforrásaink végesek és a globális felmelegedés rámutatott arra, hogy ha nem változtatunk, akkor pazarló életvitelünknek köszönhetően nem „csak” különböző állat- és növényfajok pusztulnak ki, hanem maga az ember is veszélyeztett fajjá válhat. Most még tehetünk azért, hogy unokáink is élni tudjanak a Föld nevű bolygón.

2021. 05. 07.
KINEK AJÁNLJUK A SolveAir UNI FOTOKATALITIKUS LEVEGŐFERTŐTLENÍTŐ KÉSZÜLÉKET?

Alapvetően kiemelkedő a szerepe a megelőzésben, hiszen a fertőzések nagy része cseppfertőzéssel a levegőben terjed.

Ugyanez elmondható az allergénekre, mint a különböző pollenek, vagy penész spórák.

A levegőben terjedő illatmolekulák sem mindig kellemesek, ezek semlegesítése is jól jöhet.

A SolveAir UNI akár emberi jelenlétben is működtethető, folyamatosan fertőtleníti a levegőt, ezért ajánljuk a következő alkalmazási területekre:

1/ Irodák, közösségi zárt terek, mint irodaépületek fogadóterei, étkezők vagy mosdók, ahol többen megfordulnak.

2/ Szépségipar – ahol a szolgáltatásnyújtás alkalmával a maszkviselés nem megoldható.

3/ Edzőtermek- mert nem kötelező a maszkviselés így a levegő fertőtlenítés nyújt megfelelő biztonságot.

4/ Öltözők – legyenek azok munkahelyi öltözők, vagy éppen a bevásárló központok próbafülke részlegei.

5/ Szállodaipar – recepció, éttermi részek, mellékhelyiségek – minden olyan helyiség, amit többen használnak egy időben.

6/ Egészségipar – orvosi várók, háziorvosi vagy fogászati rendelők.

7/ Idősek otthona – közösségi helyek, látogatói szobák.

8/ Taxik – saját és az utasok egészségvédelme érdekében.

9/ Otthon – hogy könnyebbé és elviselhetőbbé váljon az allergiaszezon, és biztonságos legyen bármilyen családi esemény.

Miért a SolveAir UNI-t válasszam?

A legjobb választás, mert nagy hatékonyságának és kis méretének köszönhetően egyszeri befektetés az egészségmegóvásban és könnyen mozgatható, áthelyezhető akár cégen belül, akár otthon, éppen abba a helyiségbe, ahol a legnagyobb szükség van rá!

Miért most vegyem meg?

Azért, mert ezzel a kis eszközzel biztonságosan nyújthat a szolgáltatást és óvja a saját és partnerei, ügyfelei egészségét.

Azért, mert nyáron, amikor majd klimatizálni kell és nem tudunk szellőztetni, folyamatosan lehet fertőtleníteni a levegőt a közösségi terekben.

Azért, mert így versenyelőnyre tehet szert, ha partnerei, ügyfelei biztonságban érzik magukat.

2021. 04. 28.
WWW.SOLVEAIR.EU- Elkészült termékünk új, interaktív és informatív honlapja!

Elindult a solveair.eu, termékünk új honlapja!

 

A mai naptól elindult termékünk tematikus oldala, mely több nyelven is elérhető, valamint minden fontos és lényeges információt tartalmaz a SolveAir UNI fotokatalitikus levegő-fertőtlenítőnkről.

Ezeken túl, megtalálhatóak még új oldalunkon eddig elkészült bemutató és szemléltető anyagaink, számos felhasználói vélemény, továbbá az összes eddig íródott blogposzt is, melyekben a SolveAir UNI-ról szó esett.

Új oldalunkon választ kaphat minden fontos kérdésre a termékről és mindarról, hogy milyen előnyei vannak ennek az új és sok szempontból hatékony fejlesztésnek.

Tekintse meg új honlapunkat az alábbi linken, és ne habozzon kérdezni!

 Weblap link

Kérdése van a termék kapcsán? Mi most megválaszoljuk!

 

Ha kérdése van termékünk kapcsán, melyre még nem kapott vagy talált választ vagy csupán kíváncsi, most bármiről kérdezhet minket!

Közösségi oldalainkon  a cikket megosztó poszt alatt vagy alább, a Google Űrlapok linken teheti fel kérdéseit!

 

Mi ezeket összegyűjtjük, tematizáljuk és egy következő blogcikkben válaszolunk rájuk!

 Google Űrlapok link

 

2021. 01. 06.
Beszélgetés a SolveAir UNI termékről a Panda Rádióban

 

2020. december 9-én a Solvelectric Technologies Kft. ügyvezető igazgatója Kaszás Anikó és a Szegedi Tudományegyetem kutatója Dr. Dékány Imre professzor úr a szegedi Panda Rádió stúdiójában beszélgetett a Solvelectric Technologies Kft. legújabb termékéről.

A beszélgetés során szó esett többek között a SolveAir UNI szülétéséről, a működési elvéről, felhasználásáról, kiemelkedő előnyeiről és arról, hogy mik a tervek a jövőre nézve.

Hogyan indult a közös munka?

Először Dr. Dékány Imre professzor úr beszélt röviden arról, hogy a jelenség, -ahogyan a professzor úr fogalmazott-, nagyjából három évtizedes alapkutatással kezdődött, viszont az említett jelenség már több, mint negyven éve ismert. Ez a jelenség nem más, mint hogy természetes fény hatására a felületen egyes anyagok elbomlanak. A professzor úr így fogalmazott a jelenség vizsgálatának kezdetéről: „…egy kutatócsoportot hoztam létre az egyetemen fiatal kollegákkal, ahol napfényen kezdtük a vizsgálatokat, majd természetes fényforrásokkal. Észrevettük, hogy zárt helyiségben, hogy ha ilyen felületeket bevilágítunk, amit megfelelő anyagokkal bevonunk, akkor fél óra-egy óra hossza alatt ezek a gázok, gőzök onnan ’eltűnnek’, a végtermék szén-dioxid és víz.”  Majd Kaszás Anikó (továbbiakban: Anikó) mesélte el, hogyan találkozott a professzor úrral és hogyan indult a közös munka: „A mi találkozásunk az két évvel ezelőtt történt, amikor a Dél-Alföldi Innovációs Díj oklevelét nyertük el, és a professzor úr volt az átadó. Akkor már mi a Szegedi Tudományegyetem több karával működtünk együtt, de a kémiai tanszékkel nem volt közvetlen kapcsolatunk és a találkozás egy prototípus fejlesztéssel kezdődött, amely egy más célt szolgált volna…gőzöket, gázokat kellett volna elbontania ennek a berendezésnek. Ez a prototípus fejlesztés sikeresen megvalósult, közös munkánk eredménye egy jó hatásfokú készülék lett és akkor jött a Covid…és elkezdtük a közös gondolkodást, hogy hogyan lehetne ezt a terméket továbbfejleszteni.”

 

A SolveAir UNI születése

Ezután szó volt arról, hogy milyen fontos előnyei vannak ennek az új fejlesztésű eszköznek.

Erről Anikó mesélt először: „Vannak az úgynevezett levegő-tisztító berendezések, amik korábban inkább arra szolgáltak, hogy részecskéket szűrtek ki, különböző polleneket, egyebeket, …, a mi eszközünk egy teljesen más alapelven működik, hiszen nincs benne filter, igaz, hogy nem részecskét szűrünk, hanem levegőt-fertőtlenítünk, tehát egy teljesen más eljáráson alapul a működése.” Ezután a professzor úr mesélt bővebben a SolveAir UNI működési elvéről: „…ez volt az egyik fontosabb szempont, hogy olyan készüléket próbáltunk fejleszteni, hogy nem fejlődik ózon…, tudjuk, hogy ez egy erősen oxidáló, agresszív anyag és ezt nem tanácsos beszívni, sőt nem szabad a helyiségben lenni, tehát az ózon fertőtlenítés után ki kell szellőztetni. Egy olyan nagyon kis energia fogyasztású, tehát LED fényforrásokkal működő készülékekkel kezdtünk foglalkozni, amelyek biztosan nem fejlesztenek ózont, olyan hullámhosszra hangoltuk be a fényforrást és olyan felületet világítottunk meg, amely ott a felszínen megkötődő vagy éppen a légáram környezetében tartózkodó részecskéket, baktériumokat, vírusokat eloxidál.”

 

Kiemelt előnyök, azaz miért válasszam a SolveAir UNI-t?

Majd Anikó mesélt arról, hogyan született meg a készülék neve, azaz a SolveAir UNI. Elmondta, hogy a névadás a cégen belül mindig egy közös folyamat, azaz mindenki lead egy ötletet és azt szavazásra bocsájtják. A ’Solve’ a cég nevéből jön, az ’Air’ pedig a levegőt képviseli, az ’UNI’ pedig a SolveAir brand-nek az első belépő terméke. Másrészről az univerzális még a jelentése, ugyanis a kis méretét tekintve akár egy hátizsákban is elfér, bárhova magával viheti az ember, akár egy tárgyalásra is, mivel egy nagyjából 20 négyzetméteres helyiség fertőtlenítésére alkalmas. Falra is szerelhető, így a háztartásokban is biztonsággal használható gyermekek és háziállatok mellett is, de akár autóban is használható a szivargyújtó-töltőre csatlakoztatva. Kiemelt előnye még, hogy az energiafogyasztása csupán 15 Watt, tehát akár egész nap működtethető. A professzor úr még hozzátette, hogy a szagtalanító hatását is érzékelni lehet, így akár a konyhában is fel lehet szerelni a készüléket. Ezután a cég igazgatója beszélt hosszabban a cégről, annak működéséről és a termékről: „Mi  egy 30 éves cég leszünk jövőre…számomra négy nagyon fontos szempont van, aki ismer, az tudja, hogy nagyon elkötelezett környezetvédő vagyok, tehát az elsődleges szempont a környezettudatosság. A terméknél a csomagolástól kezdve mindent ennek a szempontnak a figyelembe vételével tervezünk, a másik ami nagyon fontos, az az energiahatékonyság, tehát arra is törekszünk, hogy minél kisebb energia-felhasználással érjük el az eredményeket.” Hozzátette: Ami fontos még, az az, hogy felhasználóbarát, hogy az ügyfél egyszerűen tudja bekapcsolni és a készülék karbantartásmentes. Valóban semmilyen karbantartást nem igényel, viszont a ventilátorok előtt van egy porszűrő, amit érdemes időközönként tisztítani, ezt tiszta vízzel ki lehet mosni és a csomagolásban található pótszűröket a száradás idejére be tudjuk tenni.

Majd szó volt arról is, hogy egy esetleges meghibásodás esetén hova fordulhat a vevő. Erről Anikó elmondta, mivel a cég a termék gyártója, így a Solvelectric Technologies Kft.-hez lehet fordulni ilyen esetekben, bármilyen garanciális vagy garancián túli javításról legyen szó.

 

Mi a jövő?

Végezetül  Dr. Dékány Imre professzor úr válaszolt arra a kérdésre, hogy lesz-e folytatása a közös munkának, és hogy mik a tervek a jövőre nézve: „…a mi feladatunk a jövőt illetően az lesz, hogy olyan újfajta katalizátor rétegeket fejlesztünk ki, amely ezt a fotooxidációs hatást még hatékonyabbá teszi.” Hozzátette: A Solvelectric mérnökeinek sikerült létrehozni egy olyan egyszerű készüléket, ami hihetetlenül működésbiztos. Mint azt már korábban Anikó is említette, azon kívül, hogy néha a porszűrőket ki kell tisztítani, semmilyen egyéb karbantartást vagy törődést a készülék nem igényel és a hatásfoka sem fog romlani. A professzor úr még elmondta, hogy a termék továbbfejlesztése nemcsak a humán egészségügybe, hanem az állategészségügybe is nagyon fontos lehet és ezt a technológiát akár abba az irányba is lehetne fejleszteni. A készülék méretét tekintve elmondta, hogy tervben van egy ipari felhasználásra alkalmas készülék is. Végül szó volt még bővebben a levegő-fertőtlenítő működési elvéről is: „A készülékben van egy úgynevezett fotokatalizátor, ami a professzorék által feltalált bevonatból áll és egy bizonyos hullámhosszú LED-del világítjuk meg és ennek a kölcsönhatásából jön létre a fotooxidáció, majd ahogyan a levegő átáramlik a lamellák között, megtörténik az oxidáció és megsemmisülnek a levegőben található mikróbák, vírusok, pollenek.” – fogalmazta meg bővebben Anikó.

 

Köszönjük a Panda Rádiónak a beszélgetést!

2020. 10. 15.
SolveAir Uni Gyakori Kérdések

„A SolveAir Uni levegő fertőtlenítő berendezés olyan másodgenerációs fotokalazitátor kompozit bevonattal ellátott fotoreaktoros eszköz, amely látható fény hullámhosszán történő LED megvilágítással és a bevonattal kölcsönhatásba lépve erős fotooxidációs aktivitást mutat és ennek következményeként fejti ki antibakteriális hatását.”

Ez az általunk fejlesztett légtér fertőtlenítő eszköz tudományos leírása. A továbbiakban igyekezzük megválaszolni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

 

A SolveAir Uni ózongenerátor?

Nem. A SolveAir Uni nem ózongenerátor. Sőt, a készülék fejlesztése során célunk volt, hogy működése során egyáltalán ne termeljen ózont. Ezért úgy alkalmazható a zárt terek levegő fertőtlenítésére, hogy működésével egyidejűleg az emberek szabadon végezhetik a munkájukat az adott helyiségben.

 

Ha nem generál ózont, akkor hogyan működik a SolveAir Uni?

A készülékben elhelyezett LED fényforrások öntisztuló nano-bevonattal ellátott lamellákat világítanak meg. E kölcsönhatás eredménye az antibakteriális hatás, amely csírátlanítja az átáramló levegőt. A nano-bevonatnak köszönhetően a folyamat teljesen vegyszermentes.

 

A SolveAir Uni használ szűrőket, filtereket?

Csak a ventilátorok előtt. Az öntisztuló nano-bevonat előnye, hogy semmilyen szűrőt vagy filtert nem kell alkalmazni a készülék hatékony működése során. Bár ezek a kiegészítők hasznosak és bizonyos készülékek nem működnek nélkülük, probléma, hogy állandóan észben kell tartanunk milyen gyakorisággal kell cserélnünk őket. Ezen felül, a filterek beszerzése külön költség és cseréjük időigényes lehet. A SolveAir Uni esetében ezekkel a problémákkal nem kell számolnunk.

 

Az antibakteriális hatáson kívül, van-e bármilyen más pozitív hatása a SolveAir Uni-nak?

Igen. Az antibakteriális hatás mellett a készülék megszünteti a kellemetlen szagokat is. Emiatt a SolveAir Uni olyan zárt terekben is hasznos, ahol részben vagy egyáltalán nem megoldott a megfelelő szellőztetés, például közösségi mosdókban, váró termekben, irodai terekben és kisebb ügyfélfogadó szobákban.

 

Mekkora a SolveAir Uni fogyasztása?

A készülék teljesítmény felvétele 15W. Úgy terveztük, hogy 0-24, állandó üzemmódban is gazdaságosan üzemeltethető legyen.
Légszállítása 40-60 m3/h ami alkalmassá teszi kisebb irodákban, szobákban, tárgyaló helyiségekben történő alkalmazására.

 

Hogyan kell telepíteni a SolveAir Uni-t?

A készülék beüzemelése rendkívül egyszerű és teljesen megfelel a plug and play berendezések követelményeinek. Csupán csatlakoztatni kell a tápegységet fali aljzathoz majd a készülék hátoldalához. Ezután a be/ki gomb segítségével a készülék máris bekapcsolható. A bekapcsolást követően a készülék normál üzemmódban működik és fertőtleníti a levegőt.

 

A SolveAir Uni nevében mire utal az Uni szó?

Az Uni az univerzális rövidítése. A készüléket úgy terveztük, hogy többféleképp is használható legyen. Alacsony súlya és kis mérete miatt könnyen szállítható, ezért elvihető egy találkozóra vagy tárgyalásra. A SolveAir Uni falra szerelhető, amennyiben hosszabb ideig egy helyiség fertőtlenítésére szeretnénk használni. Továbbá, gépkocsiban is használható, ha a tápegység kábelt olyanra cseréljük, amely kompatibilis a szivargyújtóval.

Reméljük, hogy sikerült a legtöbb elsőként felmerülő kérdést megválaszolnunk. További kérdésekkel nyugodtan forduljanak hozzánk!

2020. 09. 18.
SolveAir levegő-fertőtlenítő berendezés születése

Több cikkünkben megemlítettük már, hogy a növénynevelő LED eszközök kutatásai során teljesen beszippantott bennünket a LED, a különböző fény spektrumok és hullámhosszok világa. Nem sokkal ezután jött a COVID-19 vírushelyzet és home office-ba kerülés sok munkatársunknak és partnereinknek egyaránt.

Sajnos cégünket elég érzékenyen érintette a gazdaság leállása, mert több nagyobb megrendelésünket lemondták vagy elhalasztották partnereink érthető okoknál fogva. Utólag már nem bánjuk ezt, mert a felszabadult kreatív energiákat innovatív mérnök csapatunk egy olyan eszköz fejlesztésére fókuszálta, ami mindenki hasznára válhat.

Ózon generátorok és veszélyeik

A fény életet ad és tud életet elvenni is, ha azt UV tartományban alkalmazzuk. Ezért is hatékonyak az ózon generátorok a fertőtlenítés során. Problémájuk, hogy nem csak a baktériumokra és a vírusokra halálosak, hanem az emberre is. Ezért nem lehet bent tartózkodni a zárt térben, amikor a generátor működik és ezért kell használatuk után kiszellőztetni.

Egyedi fényspektrum és nanobevonat

Kollégáim elkezdték kutatni azokat a fényspektrumokat, amelyek még a látható tartományban vannak, de van fertőtlenítő hatásuk, viszont már nem termelnek élőlényekre veszélyes ózont.

Amikor behatároltuk ezt a tartományt, akkor azért szembesülnünk kellett azzal, hogy ez sajnos csak a fénnyel nem lesz elég hatékony, kell hozzá más is. Indult a további kutatás, hogyan lehetne hatékonnyá tenni az eszközünket, hogy mindenképpen ózon mentesen tudjuk a zárt terek levegőjét fertőtleníteni, de mégis hatékonyabban. Egy közös kutatás kapcsán érkezett a segítség egy polimer alapú nanokompozitos fertőtlenítő bevonat formájában, aminek még az a további pozitív tulajdonsága is megvan, hogy a felület öntisztuló és semlegesíti a kellemetlen szagokat. Ezzel az anyaggal vontuk be a légtisztító lamelláinak felületét és úgy világítottuk meg őket LED fénnyel. A kettős hatásnak köszönhetően a berendezés már igen jó teszt eredményeket mutatott ahhoz, hogy megkezdjük a termék fejlesztését és rábízzuk a tesztelését a profikra, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékére, hogy ellenőrizze a hatásfokot. Ezek a tesztek még jelenleg is folynak. Szeptember végére várjuk a konkrét eredményeket.

Kutatások folyamatban

Tisztában vagyunk vele, hogy mérni egy levegő tisztító berendezés hatásfokát, nem egyszerű folyamat, és egy ajtó vagy egy ablak nyitás újabb baktériumokat, gombákat, vagy éppen vírusokat hozhat be a zárt térbe, megváltoztatva ezzel a benti levegő tisztaságát. Berendezésünket úgy terveztük, hogy folyamatos üzemmódban működhet a zárt térben úgy, hogy mellette teljes biztonságban dolgozhat a személyzet. Másik előnye, hogy kis energia felvételének köszönhetően a szivargyújtóhoz csatlakoztatva autóban is használható. Biztosan nem helyettesíti, hanem kiegészít az ózon generátoros tisztításokat, hogy a zárt terek levegője a szellőztetés után is tiszta maradjon.

Azt is tudjuk, hogy a most piacra készülő termékünk csak az első lépcső abban a folyamatban, hogy ezekben a kutatásokban átütő sikereket érhessünk el és a nagy irodaházak biztonsággal használhassák klíma és levegő cserélő rendszereiket a tovább fejlesztett termékeinknek köszönhetően. Viszont, ha hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassítsuk a járvány terjedését és ezáltal megóvjuk saját és más cégek munkavállalóinak egészségét, akkor már nem volt hiábavaló, hogy március – áprilisban elvesztettünk pár megrendelést, mivel így saját forrásainkat nem kímélve neki láttunk ennek a fejlesztésnek, hogy segítsünk magunkon és másokon egyaránt.

Ossza meg másokkal is!