Blog

2021. 01. 06.
Beszélgetés a SolveAir UNI termékről a Panda Rádióban

 

2020. december 9-én a Solvelectric Technologies Kft. ügyvezető igazgatója Kaszás Anikó és a Szegedi Tudományegyetem kutatója Dr. Dékány Imre professzor úr a szegedi Panda Rádió stúdiójában beszélgetett a Solvelectric Technologies Kft. legújabb termékéről.

A beszélgetés során szó esett többek között a SolveAir UNI szülétéséről, a működési elvéről, felhasználásáról, kiemelkedő előnyeiről és arról, hogy mik a tervek a jövőre nézve.

Hogyan indult a közös munka?

Először Dr. Dékány Imre professzor úr beszélt röviden arról, hogy a jelenség, -ahogyan a professzor úr fogalmazott-, nagyjából három évtizedes alapkutatással kezdődött, viszont az említett jelenség már több, mint negyven éve ismert. Ez a jelenség nem más, mint hogy természetes fény hatására a felületen egyes anyagok elbomlanak. A professzor úr így fogalmazott a jelenség vizsgálatának kezdetéről: „…egy kutatócsoportot hoztam létre az egyetemen fiatal kollegákkal, ahol napfényen kezdtük a vizsgálatokat, majd természetes fényforrásokkal. Észrevettük, hogy zárt helyiségben, hogy ha ilyen felületeket bevilágítunk, amit megfelelő anyagokkal bevonunk, akkor fél óra-egy óra hossza alatt ezek a gázok, gőzök onnan ’eltűnnek’, a végtermék szén-dioxid és víz.”  Majd Kaszás Anikó (továbbiakban: Anikó) mesélte el, hogyan találkozott a professzor úrral és hogyan indult a közös munka: „A mi találkozásunk az két évvel ezelőtt történt, amikor a Dél-Alföldi Innovációs Díj oklevelét nyertük el, és a professzor úr volt az átadó. Akkor már mi a Szegedi Tudományegyetem több karával működtünk együtt, de a kémiai tanszékkel nem volt közvetlen kapcsolatunk és a találkozás egy prototípus fejlesztéssel kezdődött, amely egy más célt szolgált volna…gőzöket, gázokat kellett volna elbontania ennek a berendezésnek. Ez a prototípus fejlesztés sikeresen megvalósult, közös munkánk eredménye egy jó hatásfokú készülék lett és akkor jött a Covid…és elkezdtük a közös gondolkodást, hogy hogyan lehetne ezt a terméket továbbfejleszteni.”

 

A SolveAir UNI születése

Ezután szó volt arról, hogy milyen fontos előnyei vannak ennek az új fejlesztésű eszköznek.

Erről Anikó mesélt először: „Vannak az úgynevezett levegő-tisztító berendezések, amik korábban inkább arra szolgáltak, hogy részecskéket szűrtek ki, különböző polleneket, egyebeket, …, a mi eszközünk egy teljesen más alapelven működik, hiszen nincs benne filter, igaz, hogy nem részecskét szűrünk, hanem levegőt-fertőtlenítünk, tehát egy teljesen más eljáráson alapul a működése.” Ezután a professzor úr mesélt bővebben a SolveAir UNI működési elvéről: „…ez volt az egyik fontosabb szempont, hogy olyan készüléket próbáltunk fejleszteni, hogy nem fejlődik ózon…, tudjuk, hogy ez egy erősen oxidáló, agresszív anyag és ezt nem tanácsos beszívni, sőt nem szabad a helyiségben lenni, tehát az ózon fertőtlenítés után ki kell szellőztetni. Egy olyan nagyon kis energia fogyasztású, tehát LED fényforrásokkal működő készülékekkel kezdtünk foglalkozni, amelyek biztosan nem fejlesztenek ózont, olyan hullámhosszra hangoltuk be a fényforrást és olyan felületet világítottunk meg, amely ott a felszínen megkötődő vagy éppen a légáram környezetében tartózkodó részecskéket, baktériumokat, vírusokat eloxidál.”

 

Kiemelt előnyök, azaz miért válasszam a SolveAir UNI-t?

Majd Anikó mesélt arról, hogyan született meg a készülék neve, azaz a SolveAir UNI. Elmondta, hogy a névadás a cégen belül mindig egy közös folyamat, azaz mindenki lead egy ötletet és azt szavazásra bocsájtják. A ’Solve’ a cég nevéből jön, az ’Air’ pedig a levegőt képviseli, az ’UNI’ pedig a SolveAir brand-nek az első belépő terméke. Másrészről az univerzális még a jelentése, ugyanis a kis méretét tekintve akár egy hátizsákban is elfér, bárhova magával viheti az ember, akár egy tárgyalásra is, mivel egy nagyjából 20 négyzetméteres helyiség fertőtlenítésére alkalmas. Falra is szerelhető, így a háztartásokban is biztonsággal használható gyermekek és háziállatok mellett is, de akár autóban is használható a szivargyújtó-töltőre csatlakoztatva. Kiemelt előnye még, hogy az energiafogyasztása csupán 15 Watt, tehát akár egész nap működtethető. A professzor úr még hozzátette, hogy a szagtalanító hatását is érzékelni lehet, így akár a konyhában is fel lehet szerelni a készüléket. Ezután a cég igazgatója beszélt hosszabban a cégről, annak működéséről és a termékről: „Mi  egy 30 éves cég leszünk jövőre…számomra négy nagyon fontos szempont van, aki ismer, az tudja, hogy nagyon elkötelezett környezetvédő vagyok, tehát az elsődleges szempont a környezettudatosság. A terméknél a csomagolástól kezdve mindent ennek a szempontnak a figyelembe vételével tervezünk, a másik ami nagyon fontos, az az energiahatékonyság, tehát arra is törekszünk, hogy minél kisebb energia-felhasználással érjük el az eredményeket.” Hozzátette: Ami fontos még, az az, hogy felhasználóbarát, hogy az ügyfél egyszerűen tudja bekapcsolni és a készülék karbantartásmentes. Valóban semmilyen karbantartást nem igényel, viszont a ventilátorok előtt van egy porszűrő, amit érdemes időközönként tisztítani, ezt tiszta vízzel ki lehet mosni és a csomagolásban található pótszűröket a száradás idejére be tudjuk tenni.

Majd szó volt arról is, hogy egy esetleges meghibásodás esetén hova fordulhat a vevő. Erről Anikó elmondta, mivel a cég a termék gyártója, így a Solvelectric Technologies Kft.-hez lehet fordulni ilyen esetekben, bármilyen garanciális vagy garancián túli javításról legyen szó.

 

Mi a jövő?

Végezetül  Dr. Dékány Imre professzor úr válaszolt arra a kérdésre, hogy lesz-e folytatása a közös munkának, és hogy mik a tervek a jövőre nézve: „…a mi feladatunk a jövőt illetően az lesz, hogy olyan újfajta katalizátor rétegeket fejlesztünk ki, amely ezt a fotooxidációs hatást még hatékonyabbá teszi.” Hozzátette: A Solvelectric mérnökeinek sikerült létrehozni egy olyan egyszerű készüléket, ami hihetetlenül működésbiztos. Mint azt már korábban Anikó is említette, azon kívül, hogy néha a porszűrőket ki kell tisztítani, semmilyen egyéb karbantartást vagy törődést a készülék nem igényel és a hatásfoka sem fog romlani. A professzor úr még elmondta, hogy a termék továbbfejlesztése nemcsak a humán egészségügybe, hanem az állategészségügybe is nagyon fontos lehet és ezt a technológiát akár abba az irányba is lehetne fejleszteni. A készülék méretét tekintve elmondta, hogy tervben van egy ipari felhasználásra alkalmas készülék is. Végül szó volt még bővebben a levegő-fertőtlenítő működési elvéről is: „A készülékben van egy úgynevezett fotokatalizátor, ami a professzorék által feltalált bevonatból áll és egy bizonyos hullámhosszú LED-del világítjuk meg és ennek a kölcsönhatásából jön létre a fotooxidáció, majd ahogyan a levegő átáramlik a lamellák között, megtörténik az oxidáció és megsemmisülnek a levegőben található mikróbák, vírusok, pollenek.” – fogalmazta meg bővebben Anikó.

 

Köszönjük a Panda Rádiónak a beszélgetést!