Blog

2021. 06. 28.
30 év és ami mögötte van

A SolvElectric Technologies Kft. 1991 óta működik családi vállalkozásként. Idén leszünk három évtizede szerves részei a magyar elektronikai iparnak és ennek alkalmából szeretnénk az alábbi blogunkban bemutatni a cégünk fejlődését, működésünk alappilléreit, valamint, hogy mik a terveink a jövőre nézve.

30 éve Szegeden

Cégünk alapításakor fő tevékenységünk az elektronikus berendezések javítása volt. Két évvel később, 1993-ban nyílt meg első üzletünk, ahol szerviztevékenységünk kiegészült az elektronikai eszközök és alkatrészek forgalmazásával is. Az évek során fejlődtünk, növekedtünk: bővült tevékenységi körünk és ebben a 30 évben számos üzleti partnerrel kezdődött meg a közös munka is. Hisszük, hogy a dinamikus és hatékony fejlődés kulcsa a jól képzett munkaerő, így 1996-tól van lehetősége nálunk diákoknak tanulni, különféle képzési programokban részt venni. Eleinte gyakorlati oktatóhelyként működtünk és elektronikai műszerészek képzésében vettünk részt. Kutatás-fejlesztés tevékenységünk kapcsán pedig 2015-től már a duális felsőoktatásban való részvétel és a hallgatók mentorálása is szerves része a mindennapjainknak. Gépészmérnökök, mechatronikai mérnökök és műszaki menedzserek is tanulhatnak nálunk duális, vagy kooperatív képzés keretében, így lehetőségük nyílik testközelből megismerni és megtanulni a választott szakmát. A mai napig lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyakorlatukat töltő diákok a képzésük végén nálunk helyezkedjenek el, ezzel is biztosítva cégünk dinamikus és innovatív fejlődését.

Divíziók a cégben

Az elmúlt 30 évben, - mint ahogy az előzőekben már szó esett róla-, számos tevékenységi körrel egészült ki cégünk. Ha átfogóan szeretnénk bemutatni azt, hogy mivel foglalkozunk és milyen irányban fejlődtünk, a legjobban az általunk kiépített és nevesített divíziók bemutatásával tudjuk ezt megtenni.

Első és legrégebb óta létező divíziónk a szerviz részlegünk. Immár 20 éve országos és garanciális szerviz partnereink közt tudhatjuk a SONY, a JVCKENWOOD vállalatokat, nemrég pedig már a PHILIPS termékeinek a garanciális javításával is bővült szakszervizünk kínálata. Garanciális és garancián túli szervizelést vállalunk mobiltelefonokra, számítástechnikai eszközökre [laptop, számítógép, perifériák] szórakoztató elektronikai cikkekre, valamint hűtőkre, mosó-és mosogatógépekre. Szerviz szolgáltatásunkhoz hozzá tartozik, a háztól-házig szolgáltatásunk ezzel is megkönnyítve ügyfeleinknek a szolgáltatásaink igénybevételét. Első divíziónk részét képezi még karbantartás részlegünk és kárszakértői részlegünk is. Több, mint 15 éve végzünk műszaki kárszakértést országos szervizhálózattal 5 biztosító társaság részére, amelyek a Generali, Genertel, Köbe, K&H és az Aegon.

Második divíziónk a gyártás és fejlesztés részlegünk.

2000-ben bővült cégünk egy gyártó részleggel, ahol 2001-től ipari rack rendszerű szünetmentes tápegységek gyártását kezdtük meg „EFFEKTA” néven a németországi EFFEKTA Regeltechnik GmbH. megrendelésére. Ezt a tevékenységi körünket is tovább fejlesztettük és számos új partnernek gyártottunk berendezéseket. 2012-ben már saját Kutatás, Fejlesztés és Innováció részleggel rendelkeztünk, ahol ipari kutatásokat és fejlesztéseket végeztünk, valamint elindítottuk a prototípus gyártást és megkezdtük az együttműködést több startup céggel is.

Mára szolgáltatási palettánk minden igényt ki tud elégíteni a mechanikai és elektronikai tervezéstől a gyártáson, 3D nyomtatáson át, egészen a beüzemelésig. Ma már a kötelező érintésvédelmi mérésekre is van szakemberünk.

Harmadik és egyben utolsó divíziónk a saját termékek gyártása és fejlesztése. Első saját termékünk a SolveSUN növénytermesztési LED lámpa, melynek a fejlesztése 2018-ban ért véget. Fejlesztő munkánk során egy olyan innovatív termék előállításán dolgoztunk, amelyet nemcsak kezelni egyszerű, hanem a fenntartása is költséghatékony és egy garantáltan megtérülő befektetés lehet a növény-és zöldségtermesztőknek.

2021-ben pedig elkészült második saját gyártású termékünk, a SolveAir UNI fotokatalitikus levegő fertőtlenítő készülékünk. Sajnos a Pandémia a tavalyi évben minket is lelassított, azonban ennek az lett a hozadéka, hogy jobban tudtunk fókuszálni egy új termék fejlesztésére. A SolveAir UNI levegő fertőtlenítő berendezésünk egy kis energiaigényű készülék, mivel összesen 15W energia felhasználásával tisztítja meg a levegőt a mikróbáktól, allergénektől és a penészspóráktól egyaránt. A készüléknek nagy szerepe van a cseppfertőzések megelőzésében és egyben megkönnyíti az allergiások életét is. Hasznos funkciója továbbá, hogy nemcsak fertőtlenít, hanem a szagokat is semlegesíti, így otthonunkban akár egy szagelszívó funkcióját is el tudja látni.

Szintén új szolgáltatásunk a 3D nyomtatás, ahol FMD technológiával dolgozva készítjük el a kívánt prototípusokat vagy 3D-modelleket.

Mi a jövő?

Innovatív vállalkozásként, a jövőt a folyamatos fejlesztésben és a fejlődésben látjuk.

Az új termékek piacra vitele mellett kiemelten fontos a dolgozóink megtartása és a folyamatos fejlesztésük és képzésük is. Hiszen nem csak arra kell koncentrálni,  hogy vevőbarát és energiahatékony  berendezéseket fejlesszünk, hanem arra is, hogy azt hogyan tesszük. A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés a klímaváltozás felgyorsulásával felértékelődött. Számunkra régóta ez az egyik fő szempont a termékek tervezése során. Egyrészt mert példát kell mutatnunk, hogy hallgatóink már a tanulmányaik során beépítsék a munkájukba ezt a szemléletet, másrészről pedig azért, mert az erőforrásaink végesek és a globális felmelegedés rámutatott arra, hogy ha nem változtatunk, akkor pazarló életvitelünknek köszönhetően nem „csak” különböző állat- és növényfajok pusztulnak ki, hanem maga az ember is veszélyeztett fajjá válhat. Most még tehetünk azért, hogy unokáink is élni tudjanak a Föld nevű bolygón.