Blog

2021. 07. 06.
2021: Legyen a környezetvédelem és a fenntarthatóság éve! A klímavédelem egy vállalkozás szemszögéből

2020 és a környezetvédelem alakulása

Az elmúlt és az idei év kétségkívül szokatlanul alakult és nem várt kihívások elé állította az embereket, társadalmat és a környezetet is. Eltekintve a világjárvány okozta gazdasági és egészségügyi nehézségektől és megoldandó problémáktól, most sem szabad megfeledkezni egy fontos témáról, mely az egész világunkat szintén érinti. Ez nem más, mint a környezetvédelem, klímavédelem és a fenntarthatóság. 2019-ben megmozdult sok ország és mozgalmak is alakultak. Mondhatni divattá vált a környezet védelme, amely egy jó iránynak bizonyult a változást és a változtatni akarást tekintve. Azonban a koronavírus okozta, kihívásokkal teli évben ez egy kicsit a háttérbe szorult. A Földünket tekintve talán egyetlen egy „előnye” volt a járványnak, hogy a korlátozó intézkedések következtében kicsit lelassult a környezetszennyezés. A gyárak ideiglenesen leálltak, a forgalomban résztvevő autók száma jelentősen csökkent, egy időre. Számos tudományos beszámolóban és cikkben olvasható, miszerint a Földünk kezd kimerülni és valóban meg kell óvnunk, ha az utódainkra egy élhető világot szeretnénk majd hagyni. Ezért fontos beszélnünk a környezetvédelem és fenntarthatóság fontosságáról és fő célként kitűzni a klímavédelmet. Ennek első lépése az, hogy egyénenként kezdjünk el tudatosan élni. Tartja is a mondás, miszerint „sok kicsi sokra megy.” Talán már sokak számára evidencia, hogy egy egyén vagy egy család mit tehet azért, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát, mivel 2019-ben és azóta is aktuális és állandó téma a sajtóban. A teljesség igénye nélkül, ide tartozik a szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos és pazarlásmentes életmód, a műanyagmentességre törekvés, a komposztálás vagy akár az autók kevesebb használata.

Mit tehetünk mi?

Felmerül azonban a kérdés, hogy egy cég vagy egy nagyobb vállalat mit tehet azért, hogy aktív és hatékony részese legyen a klímavédelemnek. Egyáltalán, kötelessége-e egy cégnek ebben részt vállalni? Mi, a Solvelectric Technologies-nál azon vagyunk, hogy aktív részesei legyünk a klímavédelemnek és a fenntartható fejlődésnek. Az évek során számos újítást vezettünk be, hogy cégünk is csökkentse az ökológiai lábnyomát. Még ha kis lépésekben is haladva, de úgy gondoljuk, minél több területen vagyunk mi is tudatosak, annál többet teszünk azért, hogy csökkentsük a környezetszennyezést! Telephelyünket a fenntarthatóság jegyében újítottuk fel. A meleg vizet napkollektorok szolgáltatják, amelyet egy 2000 literes szigetelt tartályban gyűjtjük és fűtés szezonban rásegít a központi fűtés rendszerünkre is. Felhasznált elektromos áramunkat napelemek termelik, hogy ezzel is csökkentsük a széndioxid kibocsátásunkat. Több, mint 10 éve gyűjtjük szelektíven a hulladékot. Évente szervizünk több, mint 10000 kg veszélyes hulladékot gyűjt be a lakosságtól, amit leadunk újrahasznosításra. Legújabb célkitűzésünk a műanyag hulladék csökkentése. Ezért 2020 végén beszereztünk egy víztisztító berendezést, amivel így felválthattuk a műanyagflakonos, zsugorfóliás vizek vásárlását, így csökkentve a cég műanyagtermelését. Eddig csaknem 7000 palack műanyagot tudtunk megspórolni. 2021-re is számos célt tűztünk ki. Szeretnénk minimálisra csökkenteni a papírtermelést, így cégünk átállt az elektronikus számlaküldésre és digitalizáljuk az irodánkat is. Továbbá, az áruk csomagolásán is változtatva, a csomagolóanyagaink esetében is kerüljük a műanyag felhasználást.

Tervek

Ezeken túl, szeretnénk még beépíteni cégünkbe a vállalati polgárság fogalmát, azaz a vállalati társadalmi felelősségvállalást. Mi ez pontosan? Az Európai Tanács a következőképpen határozta meg: „A Vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) alapvető fogalom, amelyet azért alakítottak ki, hogy segítsen a vállalatoknak a társadalmi és ökológiai kérdéseket vállalati tevékenységeikbe és az érdekelt felekkel való viszonyukba integrálni.”

A mi célunk is pontosan ez a 2021-es évre és a jövőre nézve, hogy ezt a fogalmat szem előtt tartva tudjunk fejlődni. Az imént felsorolt intézkedéseinkkel és terveinkkel azon leszünk, hogy tudatos és minél inkább környezetkímélő cég legyünk.

Ami már megvalósult

Ami eddig sikeresen megvalósult 2021-es terveink közül, hogy elkészült egy 100%-ban környezetbarát táska, melyet SolveAir UNI termékünkhöz adunk. Nemcsak a készüléket lehet benne kényelmesen magunkkal vinni, hanem akár állandó és hasznos kiegészítője is lehet a mindennapjainknak és még a környezetet sem terheli, ugyanis az anyaga teljes mértékben pamutból készült. Ez azért is jó, mivel így a csomagolása környezetbarát, újrahasznosítható és biológiailag is lebomló. Továbbra is törekszünk arra, hogy minden saját termékünk csomagolását úgy tervezzük meg, hogy kizárólag lebomló és újrahasznosítható anyagokból álljanak.