Blog

2020. 09. 18.
SolveAir levegő-fertőtlenítő berendezés születése

Több cikkünkben megemlítettük már, hogy a növénynevelő LED eszközök kutatásai során teljesen beszippantott bennünket a LED, a különböző fény spektrumok és hullámhosszok világa. Nem sokkal ezután jött a COVID-19 vírushelyzet és home office-ba kerülés sok munkatársunknak és partnereinknek egyaránt.

Sajnos cégünket elég érzékenyen érintette a gazdaság leállása, mert több nagyobb megrendelésünket lemondták vagy elhalasztották partnereink érthető okoknál fogva. Utólag már nem bánjuk ezt, mert a felszabadult kreatív energiákat innovatív mérnök csapatunk egy olyan eszköz fejlesztésére fókuszálta, ami mindenki hasznára válhat.

Ózon generátorok és veszélyeik

A fény életet ad és tud életet elvenni is, ha azt UV tartományban alkalmazzuk. Ezért is hatékonyak az ózon generátorok a fertőtlenítés során. Problémájuk, hogy nem csak a baktériumokra és a vírusokra halálosak, hanem az emberre is. Ezért nem lehet bent tartózkodni a zárt térben, amikor a generátor működik és ezért kell használatuk után kiszellőztetni.

Egyedi fényspektrum és nanobevonat

Kollégáim elkezdték kutatni azokat a fényspektrumokat, amelyek még a látható tartományban vannak, de van fertőtlenítő hatásuk, viszont már nem termelnek élőlényekre veszélyes ózont.

Amikor behatároltuk ezt a tartományt, akkor azért szembesülnünk kellett azzal, hogy ez sajnos csak a fénnyel nem lesz elég hatékony, kell hozzá más is. Indult a további kutatás, hogyan lehetne hatékonnyá tenni az eszközünket, hogy mindenképpen ózon mentesen tudjuk a zárt terek levegőjét fertőtleníteni, de mégis hatékonyabban. Egy közös kutatás kapcsán érkezett a segítség egy polimer alapú nanokompozitos fertőtlenítő bevonat formájában, aminek még az a további pozitív tulajdonsága is megvan, hogy a felület öntisztuló és semlegesíti a kellemetlen szagokat. Ezzel az anyaggal vontuk be a légtisztító lamelláinak felületét és úgy világítottuk meg őket LED fénnyel. A kettős hatásnak köszönhetően a berendezés már igen jó teszt eredményeket mutatott ahhoz, hogy megkezdjük a termék fejlesztését és rábízzuk a tesztelését a profikra, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékére, hogy ellenőrizze a hatásfokot. Ezek a tesztek még jelenleg is folynak. Szeptember végére várjuk a konkrét eredményeket.

Kutatások folyamatban

Tisztában vagyunk vele, hogy mérni egy levegő tisztító berendezés hatásfokát, nem egyszerű folyamat, és egy ajtó vagy egy ablak nyitás újabb baktériumokat, gombákat, vagy éppen vírusokat hozhat be a zárt térbe, megváltoztatva ezzel a benti levegő tisztaságát. Berendezésünket úgy terveztük, hogy folyamatos üzemmódban működhet a zárt térben úgy, hogy mellette teljes biztonságban dolgozhat a személyzet. Másik előnye, hogy kis energia felvételének köszönhetően a szivargyújtóhoz csatlakoztatva autóban is használható. Biztosan nem helyettesíti, hanem kiegészít az ózon generátoros tisztításokat, hogy a zárt terek levegője a szellőztetés után is tiszta maradjon.

Azt is tudjuk, hogy a most piacra készülő termékünk csak az első lépcső abban a folyamatban, hogy ezekben a kutatásokban átütő sikereket érhessünk el és a nagy irodaházak biztonsággal használhassák klíma és levegő cserélő rendszereiket a tovább fejlesztett termékeinknek köszönhetően. Viszont, ha hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassítsuk a járvány terjedését és ezáltal megóvjuk saját és más cégek munkavállalóinak egészségét, akkor már nem volt hiábavaló, hogy március – áprilisban elvesztettünk pár megrendelést, mivel így saját forrásainkat nem kímélve neki láttunk ennek a fejlesztésnek, hogy segítsünk magunkon és másokon egyaránt.

Ossza meg másokkal is!